PILATES

Pilates metoda oblikovanja tijela jedinstveni je sustav vježbi istezanja i snage koji je prije devedeset godina razvio Joseph H. Pilates (1880 – 1967).

joseph-pilatesTaj sustav jača i oblikuje mišiće, ispravlja držanje tijela, daje nam gipkost i ravnotežu, ujedinjuje tijelo i um te usavršava oblik tijela.
Pilates metoda razvijena je da stvori zdravo tijelo, zdrav um i zdrav život.

Pilates filozofija usmjerena je na uvježbavanje tijela i uma da djeluju zajedno prema ostvarenju sveukupne tjelesne kondicije.
Iako je rođen u znatno mirnijem vremenu nego je današnje, Joseph je razumio u kojoj mjeri prenatrpani dnevni raspored opterećuje tijelo i um. On je težio promijeniti naše ponašanje kako bismo pri vježbanju tijela imali na umu učinkovitost u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Pilates sa 57 godinaPilates je počeo razvijati svoj sustav vježbi početkom 20. stoljeća u Njemačkoj.
Oboljevši kao dijete od astme i rahitisa, osmislio je ovu metodu s namjerom da osnaži svoje osjetljivo i boležljivo tijelo. Nazvao ju je “umijeće kontrologije” ili kontrola mišića, kako bi istaknuo svoj jedinstven pristup – korištenje uma da se ovlada mišićima.
Dok je stažirao tijekom Prvog svjetskog rata, podučio je svoje kolege ovoj metodi, što ih je obranilo od epidemije gripe 1918. godine.
U drugoj polovici rata Pilates je obavljao razne pomoćne poslove u bolnici na otoku Manu, gdje je počeo raditi s bolesnicima koji su bili vezani za krevet. Na krevete je pričvrstio opruge koje su pridržavale bolne udove bolesnika dok je radio s njima, pa su uskoro i on, a i drugi liječnici, primjetili da se bolesnici brže oporavljaju.
Vježbe uz pomoć opruga postale su osnova za spravu koju će Pilates naknadno osmisliti.
Joseph je osnovao prvi službeni Pilates studio u New Yorku nakon što je 1926. g. imigrirao u Sjedinjene Američke Države. Još od svog predstavljanja američkoj kulturi, Pilates vježbe zadržale su stalan broj privrženih sljedbenika. One su bile tajna koju su plesači i izvođači držali za sebe sve do kasnih 1920-ih.
U posljednjih nekoliko godina otkrili su ih i sportaši, modeli i glumci koji kažu da na svojim snažnim i gipkim tijelima mogu zahvaliti Pilates metodi.

joe-and-claraUz svaki pokret naći ćete savjet u riječima i slici, koji će potaknuti vaš um na akciju.
Budete li strpljivi i ustrajni, vaše će ga tijelo slijediti i dopustiti vam da iskusite učinkovitost Pilates metode.

Bez obzira na to jeste li sportaš ili se volite izležavati, jeste li mladi i gipki ili stari i neelastični, Pilates metoda može promijeniti način na koji se odnosite prema vlastitom tijelu i način na koji ga nosite kroz život.

Pilates sa 82 godine

“Tjelesna kondicija ne može se postići ni čeznutljivim maštanjem niti se može kupiti.”
JOSEPH PILATES