JOGA

Na pitanje zašto drevno istočnjačko umijeće privlači milijune praktičara u 21. stoljeću, samo je jedan odgovor: zato što djeluje.
Joga znači osobit pristup životu, iz čega se razvilo mnoštvo vježbi. Prvo i najvažnije je to što se jogom postiže osjećaj smirenosti i duha i tijela. Taj osjećaj potiče i misli i djela, podsjećajući nas na latinsku izreku: “Mens sana in corpore sano” (Zdrav duh u zdravu tijelu).

joga2Riječ joga znači jedinstvo ili sklad – drugim riječima, osjećaj pripadnosti nečemu.
Joga je jedno od izvornih poimanja koje bi se danas nazvalo holističkim. To znači da je tijelo povezano s disanjem, oboje je povezano s umom, a sve skupa je u vezi s duhom koji je dio svjesnosti. Značenje riječi holistički (engl. holistic) podsjeća nas i na riječ “sav, cijeli” (engl. whole) koja je proizašla iz “svet, posvećen” (engl. holy); stoga ne možete biti “cijela, potpuna” osoba ako nemate “cjelovit” pogled na život.

U zadnjih pedeset godina sve je prisutniji sveopći problem koji se naziva “podmukli stres”. U srži je takva stresa osjećaj da sami vodimo bitku protiv velikih, često nepremostivih zapreka. Danas tisuće liječnika koji znaju malo ili neznaju ništa o jogi, preporučuju pacijentima satove joge jer će im pomoći da prevladaju mnoge probleme vezane uz stres. Sa svakim novim istraživanjem, dobrobiti joge postaju sve očitijim.

buddhaBudina izjava: “Ono si što misliš da jesi” izrečena je prije 2500 godina.
Otprilike 300 godina poslije, veliki mudrac Patanjali odredio je jogu kao “kontrolu djelovanja uma”. Bit je joge upravljanje vlastitim životom.
Jedan od velikih britanskih učenjaka 20. stoljeća sir Arthur Eddington, izjavio je: “Materija svemira je materija duha”. Drugim riječima, stvarna snaga leži u duhu – području koje toliko zbunjuje i zabrinjava.

Postoji nekoliko joga sustava. Sustav koji se najviše upotrebljava naziva se hatha joga. Zapravo se svi uobičajeni pristupi mogu ovamo svrstati, iako im ljudi daju druga imena.
Hatha joga uključuje i tjelesne vježbe koje se nazivaju asanama, položajima.
Sustav asana uključuje i niz posebnih vježbi disanja poznatih pod imenom pranayama (prekid disanja). Te vježbe obuhvaćaju svjesnu kontrolu disanja čime se mijenjaju unutrašnje aktivnosti koje zatim povratno potiču ili smiruju moždanu aktivnost koja je potrebna za određenu svrhu.
Hatha joga je sustav vježbi koji nas uvodi u složenije sustave.
Najpoznatiji tekst o hatha jogi je Hathapradipika (ili Kompendij hatha joge), a napisao ga je u srednjem vijeku Svatmarama. On je izjavio da je podučavao samo zbog Raja joge. Sustav raja joga odnosi se na potpunu kontrolu uma. Raja je indijski naziv za kralja, stoga se raja joga naziva kraljevskom jogom.

joga1Asane hatha joge, na primjer, sadrže duboko razumijevanje kontrole osnovnih dijelova tijela, uključujući kralježnicu koja ne samo da ima zadaću držati tijelo uspravnim, već je i najvažniji kanal živčanog sustava. Održavanje savitljivosti kralježnice djelotvornim radom skupine mišića trupa, osnova je svih joga položaja.
Kontrolirane vježbe istezanja gore, naprijed, natrag, sa strane i uvrtanje jako su važne. Ishod toga nisu samo savitljiva leđa koja vam neće stvarati teškoće, već i bolja probava i bolji rad trbušnih organa, i prirodno poboljšanje djelotvorna disanja same srži života.
S druge strane disanje djeluje na životni nazor jer su i kisik i tjelesna elektromagnetska sila najvažniji za djelotvoran rad uma. Misli, stavovi i osjećaji izravno su povezani sa stanjem tijela i s disanjem. Uznemirene, potištene i žalosne misli štete disanju, a nepravilno disanje potiče uznemirene, potištene i žalosne misli.