AEROBIC

aerobic-jane-fondaAerobic je vrsta treninga koja kombinira ritmičke aerobne vježbe s istezanjem i vježbe snage.
Cilj aerobica je povećati snagu, elastičnost i kardiovaskularni kapacitet organizma. Aerobic je kao način održavanja forme, prvo počelo koristiti ratno zrakoplovstvo SAD-a, a početkom 1980-ih ga je popularizirala glumica Jane Fonda.

Aerobic je podijeljen na više vrsta:

 • HI IMPACT – aerobic visokog intenziteta
  -primjenjuju se kretanja u svim smjerovima uz rad ruku i nogu bez dodatnih vanjskih opterećenja, uz tempo glazbe od 145 – 160 BPM-a koji omogućuje odvajanje nogu od tla, tj. sve oblike poskoka, skokova i trčanja.
 • LOW IMPACT – aerobic niskog intenziteta
  -primjenjuje se hodanje u svim pravcima kretanja kao i osnovni i modificirani aerobic koraci bez istovremenog odvajanja obiju noga od podloge uz sinkroniziran rad ruku.
 • HI – LOW – aerobic visokog i niskog intenziteta
  -kombinacija koraka i vježbi koje se definiraju kao hi i low impact (razni oblici hodanja i trčanja).
 • STEP – aerobic na klupici
  -sastoji se od raznih penjanja, silaženja, obilaženja, naskoka i prelaska preko klupice visine do 30 cm, dužine 110 cm i širine 40 cm uz sinkronizirane pokrete rukama.
 • AQUA – aerobic u vodi
  -sastoji se od hi i low pokreta izvedenih na specifičan način zbog otpora vode što podrazumijeva da se rad odvija u moru, bazenu ili nekoj drugoj vodenoj površini gdje je nivo vode do prsiju, a naziva se još i aquafitness, waterobics i hidro-exercise.
 • SLIDE – aerobic na klizajućoj podlozi
  -sastoji se od vježbi klizanja po gumeno-plastičnoj podlozi od rubnika do rubnika, a za uspješno izvođenje tih “klizajućih” pokreta potrebno je na standardne aerobic tenesice navući adekvatne platnene papučice (nazuvke).
 • FIT BALL – aerobic s loptama
  -vrsta aerobica koja se radi na velikim loptama na kojima se sjedi, naslanja, poskakuje, odguruje ili valja, a uz to je i izuzetno pogodno trenažno sredstvo za izvođenje vježbi snage, oblikovanja i istezanja.
 • BOX – vrsta sportskog aerobica
  -zajednički naziv za aerobni trening baziran na elementima iz različitih borilačkih sportova i osnovnim elementima hi i low aerobica (karate aerobic, tae-bo, kick step, box…).
 • DANCE – plesni aerobic
  -zajednički naziv za vrste aerobica koje koriste glazbu i osnovne pokrete nekog plesa (funky, latino, afro, jazz…).
 • TINIX STIX
  -aerobni trening u kojem se koriste elementi hi i low impact aerobica iz kojih se slaže koreografija u kojoj se preskaču i obilaze dvije mekane, savitljive cijevi utaknute u dvije pjenaste kocke sa mogućnošću regulacije visine u tri nivoa, a nastao je 1998. godine u SAD-u na osnovi starog filipinskog plesa TINIKLING.
 • NEW BODY
  -uz korake niskog intenziteta sklopljenih u jednostavnu koreografiju, izvode se po određenom redosljedu vježbe za gornji dio tijela uz pomoć bučica, a ako se takav sat provodi uz pomoć step klupice naziva se new body step.
 • BODY WORKOUT
  -u statičkom položaju donjih ekstremiteta izvode se vježbe za gornji dio tijela koristeći sve dostupne rekvizite (bučice, vreće s pijeskom, gume, klupice, lopte, palice…), a rad nogu se svodi samo na izvođenje vježbi za noge kao što su čučnjevi i iskoraci pa se takav program može naći pod nazivima body toning, body shaping, body sculpt, body styling…).
 • CORE BOARD
  -trening na nestabilnoj podlozi-platformi koja reagira na svaku kretnju u tri smjera: savija se naprijed-nazad, lijevo-desno te se rotira bilo da se na njoj stoji, sjedi, leži ili se samo oslanja, a aktivira veliki broj zglobova i mišića, te odgovorne za stabilizaciju i kontrolu trbušne i zdjelične regije.